Aikaisemmin Teamsissä on ollut käytössä tiimin sisällä kaksi erilaista kanavatyyppiä, vakiokanava – joihin kaikilla tiimin jäsenillä on automaattisesti käyttöoikeus, sekä yksityinen kanava – johon on pääsy ainoastaan tietyillä erikseen valituilla henkilöillä. Yksityisen kanavan jäsenien on kuitenkin tullut kuulua kyseiseen tiimiin.

Tämä on useasti aiheuttanut haasteita varsinkin toimittaessa yhdessä organisaation ulkopuolisten käyttäjien kanssa.

Shared Channel – jaetut kanavat

Microsoft on julkaissut alkuvuodesta esikatseluun uuden ominaisuuden jota on todella kaivattu – nimittäin jaetut kanavat, jonka ennustan olevan todellinen game changer. Jaettuun kanavaan voit antaa pääsyn oman organisaation käyttäjälle ilman että käyttäjää täytyy lisätä kyseiseen tiimiin. Esimerkiksi johtoryhmän raportoinnin kanava voidaan nyt jakaa henkilöille joiden täytyy työnsä puolesta olla kartalla talousluvuista – mutta pääsy johtoryhmän muuhun sisältöön pysyy edelleen tiukasti rajattuna.

Jaetut kanavat – kanavatyyppi

Mikä parasta sama toiminnallisuus on käytössä myös organisaation ulkopuolisten käyttäjien kanssa. Tämä poistaa käytännössä erittäin rasittavaksi koetun ”vieraissa hyppimisen” eli siirtymisen käyttämään toisen organisaation tenanttia aina kun pitää osallistua siellä tapahtuvaan työskentelyyn.

B2B direct connect

Eikä siinä vielä kaikki, jaettuun kanavaan voi myös lisätä jäseniksi toisia tiimejä – joko omasta organisaatiosta tai jopa oman organisaation ulkopuolelta. Siitä lisää seuraavaksi.

Jotta uuden jaetun kanavan jakaminen oman organisaation ulkopuoliselle tiimille mahdollistuisi, täytyy pellin alla tehdä vaadittavat toimenpiteet. Azure AD:sta täytyy luvittaa sallitaanko toisten tenanttien jäsenien kirjautua omaasi, samassa paikassa määritellään myös sallitaanko omien käyttäjien kirjautua ulkopuolisiin tenatteihin. Ja jotta elämä ei olisi liian yksinkertaista, täytyy nämä kommervenkit tehdä luonnollisesti molempiin tenantteihin, sekä kanavan omistajan että vierailevan käyttäjän.

Rajoituksia

Muistetaan että jaetut kanavat ovat vielä Private Preview vaiheessa, ja mahdollisesti siitä johtuen esiintyy joitakin rajoituksia verrattuna vakiokanaviin.

Aplikaatioista esimerkiksi suosittu Planner ei ole ainakaan toistaiseksi tuettu, kuten eivät myöskään Forms eikä Stream. Myöskin OneNote vaatii omat konnankoukkunsa toimiakseen.

Syksyllä käyttöön?

Vaikka tietoa siitä milloin jaetut kanavat ilmestyvät näkyviin omiin tenantteihimme ei tätä kirjoitettaessa ole, on silti syytä alkaa suunnittelemaan mitä ominaisuus tarkoittaa oman organisaation toiminnalle.

(Ominaisuus julkaistu elokuussa yleisesti saataville)

Autamme mielellämme ottamaan ominaisuuden käyttöön ja miettimään oikeaa käyttötapaa juuri teidän organisaatiossanne.